Bland Bolltistel och Franska Blåmunkar

Bland Bolltistel och Franska Blåmunkar

En källa till glädje

Det här är en blogg som kommer att handla om lite av varje men det blir mycket trädgård så klart. Jag kommer också att berätta om med- och motgångar och om det till största delen glädjefyllda arbetet jag har.

Nedräkning, dagar kvar till våren

Dahlior på påse

FavoritväxterPosted by Storsjöcamping Tue, April 12, 2011 15:13:44

Krukar dahlior idag. Under tiden drömmer jag om sommar och tänker på hur fina dessa knölar kommer att bli i Juli. Det är viktigt för mig att i det här läget hålla drömmen vid liv för om jag ska vara helt ärlig så är det här ingen favoritsyssla.

Nåja, nu är det snart klart i alla fall. Det är bara två sorter kvar, 30 knölar. Jorden är allför kall, nästan frusen, så jag får ta det sista i morgon.

Sedan några år tillbaka har jag planterat dahliaknölarna i plastpåse och tycker det är jättebra. Det blir dyrt med stora krukor när man ska ha många. Sedan vid planteringen ute är det lätt att ha sönder dahliorna när man ska ta dem ur krukan. Plastpåsen river man bara sönder. Jag säljer ju en del dahlior och kan hålla lite lägre pris i och med påsodlingen.

Fast och fin knöl som visar lite liv.

På plats i påsen. Jag använder jord med ganska mycket torv i till dahliorna. Jorden är lite fuktig och när knölarna är vätskefyllda men saknar sugrötter får man se upp med vattningen. De här påsarna kommer att få stå en tid innan jag vattnar första gången.

Om jag krukar knölar som jag ser är torra, vattnar jag direkt och mycket. Därefter kan det dröja två veckor innan nästa vattning.

Jag har haft besök i växthuset som sagt att; nu måste du vattna dahliorna. Men som sagt här råder försiktighet så inte knölarna ruttnar.

Det går åt mängder med jord, ca 5-6 L per dahlia. Därför tycker jag att man kan ta en billigare jord och inte använda Hasselfors el liknande.

Här står de nu och ska växa till och om två månader kan man plantera dahliorna utomhus. De är frostkänsliga och järnnätterna bör ha varit. Ett år frös ett tiotal dahlior här i rabatten den 15:e juni. De kom igen men blommade sent.

Avslutningsvis, Thomas.A.Edison

  • Comments(1)//blogg.storsjocamping.se/#post14