Bland Bolltistel och Franska Blåmunkar

Bland Bolltistel och Franska Blåmunkar

En källa till glädje

Det här är en blogg som kommer att handla om lite av varje men det blir mycket trädgård så klart. Jag kommer också att berätta om med- och motgångar och om det till största delen glädjefyllda arbetet jag har.

Nedräkning, dagar kvar till våren

Lite ledsen blir man.

Smått och gottPosted by Storsjöcamping Sat, April 30, 2011 15:08:33

När man anlägger en trädgård ska man börja med väggar och tak, var det en klok människa som sa. Där bildar träden taket och buskar och småträd blir väggar och kanske rum. När jag började gräva på min trädgård började jag i helt fel ände. Jag grävde rabatter och planterade perenner och sommarblommor först. Detta var år 2004. Efter en par år i blåst och stekande sol tog jag tag i det här med buskar och träd.

Jag planterade en häck som skyddar mot nordvästanvinden, äppelträd och några småträd här och var. Äntligen började det likna något. I höstas var jag riktigt nöjd med min trädgård men så kom vintern....och när våren nu kommer är det som att backa tre år tillbaka, till 2007-2008 när det gäller trädgårdens utveckling. Ett tjockt snötäcke som la sig tidigt har gett sorkar mm en mycket gynnsam tillvaro. De har mått gott under snön och förökat sig enormt.

Här på bilden är det aronia som sorken gått hårt åt. De flesta buskarna kommer säkert igång igen efter att jag klippt ner dom helt men det kommer att ta några år innan det blir nån storlek. Med häcken inräknat har de käkat på ca 100 buskar, sju äppelträd och ca 15 småträd.

Så vad hittar man på när väggarna och delar av taket är borta? Ettårig humle brukar vara en räddare i nöden. Den växer snabbt och tål en hel del snålblåst. Jag kommer i alla fall inte att plantera en enda ny buske i år.

Ha en trevlig Valborgsmässoafton!

  • Comments(0)//blogg.storsjocamping.se/#post17