Bland Bolltistel och Franska Blåmunkar

Bland Bolltistel och Franska Blåmunkar

En källa till glädje

Det här är en blogg som kommer att handla om lite av varje men det blir mycket trädgård så klart. Jag kommer också att berätta om med- och motgångar och om det till största delen glädjefyllda arbetet jag har.

Nedräkning, dagar kvar till våren

Kontraster

Blommig fredagPosted by Storsjöcamping Fri, February 04, 2011 09:58:52

Kontraster är ett mycket bra fredagstema i Blommig fredag nu när det är dags att börjar fundera över vilka växter som ska samsas i sommarblomsrabatterna i år. Kontraster i höjd, färg och form kan bli ett vackert blickfång, i bästa fall. Jag gillar kontraster som är i harmoni med varandra på det ena eller det andra sättet.

Kontraster kan ibland uppstå mer eller mnder ofrivilligt pga platsbrist mm. Om trädgården inte är så stor kan det vara en bra idé att göra en skiss och ha ett färgtema.

Den första bilden gillar jag. Här kombineras rött och blått på ett bra sätt tycker jag. Jag ser både kontrast och harmoni i den bilden därför att Lobelian och Salvian har samma form. Man får blunda för rabatterna i bakgrunden.

Nästa bild visar jag enbart som avskräckande exempel. Kontrast kan ju också betyda "skära sig emot". Här var jag tvungen att sätta Eldklätten i jord och den enda lediga plats jag hade då var vid en rosa Malva. Men det fanns nog ingen som besökte min trädgård den sommaren som inte såg dessa blommor. De skapade ett blickfång som jag ville be om ursäkt för.

Eller så kan man låta 1000 blommor blomma. En bild från min förrra arbetsplats där jag försökt skapa kontraster, harmoni med flera 100 olika sommarblommor. Bilden är från Nelson demonstrationsodling, Kurrebo i Småland, år 2001 eller 2002. Här gällde det att försöka hålla isär färgerna och skapa kontraster med höjd och form.

Fler bloggar om kontraster hittar du här hos Katarina

  • Comments(8)//blogg.storsjocamping.se/#post3